De gezondheidsvoordelen van thee

De gezondheidsvoordelen van thee

Thee is één van de meest gedronken dranken ter wereld en wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn smaak. Maar wist je dat thee ook talloze gezondheidsvoordelen heeft? Van het bevorderen van de algehele gezondheid tot het ondersteunen van specifieke lichaamsfuncties, thee heeft een breed scala aan helende eigenschappen. In deze blog gaan we dieper in op de gezondheidsvoordelen van thee en waarom het een waardevolle aanvulling kan zijn op je dagelijkse routine.

Een korte geschiedenis van thee

Thee heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Volgens de legende was het de Chinese keizer Shen Nung die in 2737 voor Christus per toeval thee ontdekte. Er zouden theebladeren in zijn net gekookte water gedwarreld zijn en dit smaakte zo goed dat hij vaker de bladeren in zijn hete water liet trekken. Thee werd aanvankelijk gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen en werd beschouwd als een kostbaar goed dat werd gewaardeerd om zijn geneeskrachtige werkingen.

Thee bleef voor lange tijd in China, pas in de vijfde eeuw na Christus werd thee naar andere Aziatische landen geëxporteerd. Europa maakt pas in de 17e eeuw kennis met dit wonderlijke drankje. Het was de VOC dat in 1610 de eerste lading thee naar Europa verscheepte. Vandaag de dag is thee een populaire drank die in verschillende variëteiten wordt geproduceerd en geconsumeerd over de hele wereld.

Is thee gezond?

Thee werd en word in China vooral gedronken om zijn geneeskrachtige werkingen. Op de vraag is thee gezond is het antwoord dus ook ja. Maar wat zijn dan precies die geneeskrachtige eigenschappen van thee? We zetten de gezondheidsvoordelen van thee voor je op een rijtje:

Antioxidante werking:

Thee is rijk aan antioxidanten, zoals polyfenolen, catechinen en flavonoïden, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Door regelmatig thee te drinken, kun je je lichaam voorzien van krachtige antioxidanten die je lichaam kunnen helpen beschermen.

Verbeterde hersenfunctie:

Thee bevat cafeïne, een mild stimulerend middel dat kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en alertheid. Cafeïne wordt vaak geassocieerd met koffie, vandaar dat ditzelfde stofje in thee ook wel theïne genoemd wordt. Cafeïne kan de concentratie verhogen, het geheugen verbeteren en de reactietijd versnellen. Bovendien bevat thee het aminozuur L-theanine, dat een kalmerend effect heeft op de hersenen en kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Verbeterde spijsvertering:

Verschillende soorten thee, zoals groene thee en muntthee, kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Groene thee staat bekend om zijn vermogen om de stofwisseling te verhogen en zo de vetverbranding te stimuleren. Zo kan groene thee helpen bij gewichtsverlies. Muntthee staat bekend om zijn kalmerende effect op de maag en kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en maagkrampen. Door regelmatig thee te drinken, kun je de spijsvertering ondersteunen en een gezonde darmfunctie bevorderen.

Verbeterde immuunsysteem:

Thee kan een waardevolle bijdrage leveren aan een gezond immuunsysteem. Thee bevat verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten die het immuunsysteem kunnen versterken en het lichaam kunnen helpen beschermen tegen ziekten en infecties. De antioxidanten in thee kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke stoffen in het lichaam en ontstekingen verminderen, waardoor het immuunsysteem wordt ondersteund.

Hartgezondheid:

Thee kan ook een positief effect hebben op de gezondheid van het hart. Studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van thee, met name groene thee, kan helpen bij het verminderen van het risico op hartziekten. De antioxidanten in thee kunnen helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, ook wel bekend als slecht cholesterol, en het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte, ook wel bekend als goed cholesterol. Dit kan helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

erbeterde mondgezondheid:

Thee kan ook bijdragen aan een gezonde mondgezondheid. Thee bevat catechinen, een type antioxidant, die antibacteriële eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën die tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken. Bovendien kan thee helpen bij het verminderen van slechte adem en het bevorderen van een frisse adem.

Groene thee gezond

Als men denkt aan de gezondheidsvoordelen van thee, dan denken ze al snel aan groene thee. Groene thee is rijk aan antioxidanten die het risico verminderen op hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft groene thee een positief effect op de stofwisseling wat de vetverbranding stimuleert. Wel is het belangrijk om groene thee op de juiste manier te bereiden om het maximale uit de thee te halen. Gebruik bij het zetten van groene thee geen kokend water, maar water met een temperatuur zo tussen de 75 en 80 graden. Hiermee voorkom je een bittere smaak en kunnen de theebladeren al hun goede stofjes vrijlaten.

Rooibos thee gezond

Rooibos is het cafeïnevrije alternatief voor groene thee. Want ook Rooibos kent vele geneeskrachtige eigenschappen. Zo verhoogt Rooibos het gehalte aan ontstekingsremmende cytokinen en verlaagt tegelijkertijd het gehalte aan pro-inflammatoire cytokinen. Daarnaast zit ook Rooibos boordenvol antioxidanten en is het in staat je cholesterolwaarden te verlagen. Daarmee vermindert Rooibos het risico op hartaandoeningen.

 

rooibos

Thee zonder cafeïne

Thee dat afkomstig is van de Camellia Sinesis plant bevat van nature cafeïne, ook wel theïne genoemd. Een gemiddeld kopje groene thee bevat 20mg cafeïne terwijl een kop koffie gemiddeld 85mg cafeïne bevat. Cafeïne is niet per se slecht voor je gezondheid. Wel kan teveel cafeïne voor gezondheidsrisico’s zorgen. Cafeïne heeft een opwekkende werking, je hartslag gaat omhoog en ook je bloeddruk stijgt. Niet iedereen vindt dit effect prettig en zoekt daarom naar thee zonder cafeïne.

In principe bevatten alle theesoorten die van de officiële theeplant Camellia Sinesis komen cafeïne. Hieronder vallen theesoorten als zwarte, groene, witte en oolong thee. Maar er bestaat ook thee zonder cafeïne, dit zijn theesoorten die niet afkomstig zijn van de theeplant maar wel als zodanig bereid en gedronken worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Rooibos, kamille, munt en andere kruideninfusies.

De hoeveelheid cafeïne in je thee dit hangt van verschillende factoren af. Zo bevat zwarte thee meer cafeïne dan groene thee. Maar ook hoe grof of fijn de theeblaadjes zijn, de temperatuur van het water, hoe sterk de thee gezet is en hoe groot je kopje is, hebben invloed op de hoeveelheid cafeïne in je thee. Wil je thee zonder cafeïne, dan moet je kiezen voor rooibos of een andere (kruiden) infusie.

Haal het maximale uit je thee

In die kleine theeblaadjes zitten heel wat geneeskrachtige eigenschappen opgeslagen. Om te zorgen dat je optimaal profiteert van de gezondheidsvoordelen van de thee, zetten we een aantal tips voor je op een rijtje om het maximale uit je thee te halen.

  1. Kies voor ongezoete thee: Vermijd het toevoegen van suiker, honing of andere zoetstoffen aan je thee, aangezien dit kan leiden tot extra calorieën en de gezondheidsvoordelen van thee kan verminderen. Kies in plaats daarvan voor ongezoete thee of voeg wat citroen of munt toe voor natuurlijke smaakversterking.

  2. Kies voor losse thee: Losse theeblaadjes zijn over het algemeen van betere kwaliteit en bevatten meer voedingsstoffen dan theezakjes. Als je de kans hebt, kies dan voor losse thee om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen.

  3. Drink thee zonder cafeïne: Cafeïne kan een stimulerend effect hebben en kan van invloed zijn op je slaap en zenuwstelsel. Als je cafeïne wilt vermijden, kies dan voor cafeïnevrije theeën of kruidentheeën die van nature cafeïnevrij zijn, zoals kamillethee of rooibosthee.
  4. Drink thee met mate: Hoewel thee gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk om het met mate te consumeren. Overmatige consumptie van thee kan leiden tot bijwerkingen zoals slapeloosheid, nervositeit, maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Houd je consumptie van thee in balans en drink het met mate.
theezondercafeinezetten

Geef een theepakket cadeau van de Boeketmakerij.

Je gunt iedereen toch een goede gezondheid? Geef daarom een origineel theeboeket of theepakket cadeau van de Boeketmakerij. Wist je dat wij ook thee brievenbuspakketten versturen?

Veelgestelde vragen

Groene thee staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten, met name catechinen, die cellulaire schade kunnen verminderen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het kan ook bijdragen aan een betere hartgezondheid door het verlagen van slechte cholesterol en het verbeteren van de bloedvatfunctie.

De gezondheidsvoordelen van thee zijn niet strikt afhankelijk van het cafeïnegehalte. Thee zonder cafeïne is een goede keuze voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of het moeten vermijden. Echter, cafeïne houdende theeën zoals groene en zwarte thee bevatten ook antioxidanten die gezondheidsvoordelen bieden, zoals verbeterde hartgezondheid. Kortom, zowel cafeïnevrije als cafeïne houdende theeën hebben hun eigen unieke gezondheidsvoordelen.

Ja, sommige soorten thee, met name groene thee, zijn in verband gebracht met gewichtsverlies. Groene thee kan de stofwisseling een beetje versnellen en de vetverbranding stimuleren. Echter, de effecten zijn over het algemeen bescheiden en kunnen niet worden gezien als een vervanging voor een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Thee kan een aanvullende rol spelen.

Ja, je kunt te veel thee drinken. Overmatige consumptie, met name van thee met cafeïne, kan leiden tot bijwerkingen zoals slapeloosheid maagklachten en een verhoogde hartslag. In extreme gevallen kan het ook het risico op bepaalde gezondheidsproblemen zoals ijzertekort verhogen. Het is daarom aanbevolen om thee met mate te drinken, doorgaans 3 tot 5 koppen per dag.

Ga naar de inhoud