Losse thee bewaren doe je zo!

Maximaliseer de smaak en houdbaarheid van je losse thee met onze praktische bewaartips. Ontdek hoe je jouw thee langer vers houdt. Losse thee bewaren doe je zo!

Losse thee bewaren doe je zo!

Het maken van een heerlijke kop losse thee is een kunst, maar wist je dat ook het opslaan van je favoriete losse thee een aanzienlijke invloed heeft op de smaak en het aroma? Het bewaren van losse thee vereist zorg en aandacht, maar geen zorgen, wij vertellen je graag hoe je losse thee het beste kunt bewaren. Zo geniet je extra lang van de lekkerste koppen thee.

Losse thee versus theezakjes

Voordat we verder ingaan op het bewaren van losse thee, eerst even kort iets over het verschil tussen losse thee en theezakjes. De keuze tussen losse thee en kant en klare theezakjes is persoonlijk. Losse thee bestaat uit hele of gebroken theebladeren, wat vaak resulteert in een rijker, complexer aroma en smaakprofiel. Theezakjes daarentegen bevatten vaak kleinere stukjes thee, ook wel “fannings” of “dust” genoemd. Veel mensen kiezen voor theezakjes voor het gemak, maar wil je het maximale halen uit de thee? Dan kom je al snel bij losse thee terecht.

Of je nu kiest voor losse thee of theezakjes, beiden dienen op de juiste manier bewaard te worden om de kwaliteit en houdbaarheid van de thee te garanderen. Bij beiden moet je namelijk rekening houden met dezelfde factoren, we vertellen je er graag meer over.

Losse thee

Losse thee bewaren

Je hebt losse thee gekocht en als je het eerste kopje gezet hebt, blijf je met de opengebroken verpakking zitten. Wat nu? Kun je hem gewoon afsluiten met een knijper? Moet het in een speciaal theeblik bewaard worden of is dat glazen potje in de keukenkast ook goed? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als het om het bewaren van losse thee gaat. We zetten deze graag voor je op een rijtje.

 • Licht
  Licht kan de kleur en smaak van losse thee negatief beïnvloeden. Bewaar daarom je thee altijd op een donkere plaats, uit de buurt van direct zonlicht. Hoe leuk die glazen potjes ook staan in de vensterbank van je keuken, liever zet je ze in een keukenkastje. Donkere glazen of keramische containers zijn ideaal, maar zorg ervoor dat ze luchtdicht zijn om maximale versheid te garanderen.

 • Lucht
  Ook lucht kan namelijk de kwaliteit van de thee aantasten en de smaak doen vervagen. Vacuümverpakte opslag of luchtdichte containers zijn het beste voor het bewaren van losse thee. Zorg ervoor dat je de container goed sluit na elk gebruik om blootstelling aan lucht te minimaliseren.
 • Vocht
  Vocht is een vijand van losse thee. Het is belangrijk om je thee op een droge plaats te bewaren. Wordt je losse thee vochtig, dan kan het gaan schimmelen en kun je alle thee weggooien. Vermijd daarom gebieden in de buurt van de vaatwasser, spoelbak of kookplaat waar stoom of condensatie kan optreden.
 • Temperatuur
  Temperatuur speelt een cruciale rol in het behouden van de kwaliteit van de thee. Bewaar je losse thee in een koele ruimte, maar niet in de koelkast of vriezer. Grote temperatuurschommelingen kunnen condensatie veroorzaken, wat de thee kan bevochtigen en de smaak kan aantasten. Bewaar daarom losse thee het liefst in een ruimte waar een constante kamertemperatuur is.

Houdbaarheid thee

De houdbaarheid van thee hangt dus af van verschillende factoren zoals vocht, licht, lucht en temperatuur. Losse theebladeren zijn gevoelig voor deze factoren en onjuiste opslag kan leiden tot het verlies van essentiële oliën die de thee zijn kenmerkende smaak en aroma geven. Het goede nieuws is dat losse thee, wanneer op de juiste manier opgeslagen, een lange houdbaarheid heeft. Zwarte thee, de meest geoxideerde theesoort, kan tot twee jaar meegaan. Groene en witte thee, die minder geoxideerd zijn, kunnen tot een jaar vers blijven.

Houd er echter rekening mee dat, hoewel de thee na deze periode nog steeds veilig is om te drinken, de smaak en het aroma na verloop van tijd zullen afnemen. Het is dus het beste om je thee binnen een jaar na aankoop te consumeren voor de beste smaak.

Losse thee koop je bij de Boeketmakerij

Ben je benieuwd naar de rijke smaken en aroma’s van losse thee? Bestel dan nu jouw losse thee bij de Boeketmakerij. Wij bieden een breed scala aan losse theeën, zorgvuldig geselecteerd voor hun kwaliteit en smaak.

Of je nu een fervent theedrinker bent of iemand die net de wereld van de thee begint te ontdekken, er is altijd een thee die bij jouw smaak past.

Screenshot 20201027 211333 Chrome

Het leuke van onze losse thee is, dat het gewoon door de brievenbus past. Ook leuk om cadeau te doen dus!

Ga naar de inhoud