De herkomst van de high tea

Het concept van een high tea is ontstaan in Engeland, maar wat is het verhaal hier achter en hoe ‘hoort’ het? We vertellen je er alles over in deze blog.
High tea

Over de herkomst van de high tea

Wanneer je denkt aan high tea, denk je misschien aan een rustige middag met een simpele kop thee en wat koekjes in leuk gezelschap. Maar er schuilt veel meer achter deze geliefde Britse traditie. Het concept van een high tea is ontstaan in het schilderachtige Engeland en de benaming valt te danken aan de hoge tafels waaraan de arbeiders zaten om deze maaltijd te nuttigen. Overigens niet te verwarren met de afternoon tea die juist door hogere klassen, op luxe lage stoelen rond salontafels werd genoten. Over het verschil tussen deze twee maaltijdmomenten later meer. Ook gaan we je vertellen wat er allemaal voor lekkere gerechtjes bij een gezellige high tea horen, welke theesoorten er het beste bij passen en we geven je tips om zelf een traditionele high tea met een extra sfeervolle toevoeging te organiseren.

Wat is een high tea?

De high tea is ontstaan rond 1840, in de tijd was het namelijk zo dat de lunch vroeg werd geserveerd en het diner aan de late kant. De hertogin van Bedford, Anna Maria Russell, hield hier maar een hongerig gevoel aan over en liet daarom rond een uur of 16:00 haar favoriete darjeeling thee, cakejes en sandwiches naar haar kamer brengen. Na een tijdje nodigde zij haar vriendinnen ook uit om te genieten van haar afternoon tea’. Na verloop van tijd werd dit luxueuze theeleut clubje ook door andere adellijke en elitaire kringen ingelijfd. Het nam zelfs zo’n vaart dat het gewonevolk dit gebruik ook al snel overnam. Sinds die tijd is dit traditionele gebruik niet meer weg te denken uit de Engelse cultuur en kennen wij hem in Nederland als de high tea.  

High tea versus afternoon tea

In Nederland hebben we sterk de neiging om de high tea en een afternoon tea met elkaar te verwarren. De verwarring tussen deze twee termen ontstond vooral in Noord-Amerika, waar mensen vaak ‘high tea’ gebruiken wanneer ze eigenlijk ‘afternoon tea’ bedoelen. Voor de Engelsen is een afternoon tea namelijk wat wij Nederlanders een high tea noemen. De theeceremonie die bestaat uit zoete en hartige gerechten onder het genot van een kopje thee, heet in Engeland een afternoon tea. Een high tea in Engeland bestaat uit een (brood)maaltijd met een warme snack die’ s avonds rond etenstijd wordt geserveerd.

Zelf een high tea organiseren?

Kijk jij er naar uit om zelf een high tea te organiseren? Dit is de perfecte manier om een middagje te vullen met gezelligheid, vol lekkernijen en heerlijke theesoorten. Bedenk van tevoren wat voor thema je aan de high tea wilt koppelen. Dat kan een babyshower zijn of een vrijgezellenfeest, zonder thema kan natuurlijk ook prima. Maak het zo gezellig mogelijk met hartige en zoete high tea gerechten en voeg een bepaald kleurthema toe of maak het gezellig met een of meerdere boekketten van De Boeketmakerij, die zijn niet alleen prachtig ter decoratie je kunt er ook allerlei lekkers afsnoepen 

High tea pakketten en boeketten van De boeketmakerij

Bij de Boeketmakerij vind je ook kant-en-klare high tea pakketten, theepakketten en zelfs snoepboekketten en chocoladeboeketten om er een mierzoet en gezellige high tea van te maken. Zorg ook voor een aantal hartige versnaperingen want niet iedereen is zo dol op zoet en ten slotte hoort dit ook bij een high tea. Nu zou een high tea geen high tea zijn als je niet ook een kopje thee erbij drinkt.  

Welke theesoorten horen er bij een high tea?

De klassieke Engelse theesoorten die worden geschonken bij een high tea zijn English Breakfast, Earl Grey, Darjeeling en Ceylon. Officieel zelf met een scheutje melk en een schijfje citroen erbij. Het is ook een leuk idee om wat variaties in de theesoorten aan te brengen door allerlei smaakjes toe te voegen, zoals muntthee, kamillethee of verschillende vruchtensmaakjes. Het is bijvoorbeeld leuk om losse theesoorten aan te bieden zodat je gasten ze met een thee-ei kunnen zetten.  

Jouw high-tea begint bij De Boeketmakerij

Met ons heerlijke high tea pakket, verleidelijke theesoorten en unieke snoep- en chocoladeboeketten, zorgen wij ervoor dat jouw high tea een onvergetelijke ervaring wordt. Of je nu houdt van klassieke Engelse theesoorten of iets avontuurlijkers wilt proberen, wij hebben het allemaal. Hoe je je high tea ook wilt organiseren een boeket van de boeketmakerij zorgt ervoor dat je decoratie en lekkers tegelijkertijd op tafel hebt staan. 

Veelgestelde vragen

Er is geen vast tijdbestek voor een high tea, maar trek er zeker maar 1.5 tot 2 uur voor uit. Een high tea is een mooie gelegenheid om bij te kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. Dus hoe meer bij te praten, hoe langer het zal duren.  

Een high tea wordt meestal gehouden in de late namiddag, rond 15:00 tot 17:00 uur. Maar je kunt natuurlijk op elk moment van de dag met vrienden of familie genieten van een high tea.

Bij een high tea begin je meestal met de lichte, hartige hapjes. Denk aan kleine sandwiches of canapés met verschillende vullingen zoals komkommer, zalm of eiersalade. Dit vormt een heerlijke start voordat je overgaat op de zoetere lekkernijen zoals scones, taartjes en koekjes. Deze volgorde helpt om de smaakpapillen te balanceren en zorgt voor een aangename overgang van hartig naar zoet, terwijl je geniet van je favoriete thee. 

Ga naar de inhoud